Themenbereiche Themenbereiche Profile Hilfe/Anleitungen Help    
Recent Posts Last 1|3|7 Days Suche Suche Tree Tree View  

Exponentialgleichungen

ZahlReich - Mathematik Hausaufgabenhilfe » ---- Archiv: Klassen 8-10 » Exponentialfunktion » Exponentialgleichungen « Zurück Vor »

Autor Beitrag
Seitenanfangvoriger Beitragnächster BeitragSeitenende Link zu diesem Beitrag

Christine
Suche alle Beiträge dieser Person in dieser Hauptrubrik
Veröffentlicht am Montag, den 15. November, 1999 - 15:09:   Beitrag drucken

Hallo
Da ich krank bin und heute nicht in die Schule gehen konnte, weiß ich nicht wie man folgende
Aufgaben löst. Bitte helft mir!

1) 2 hoch x = 3 hoch (x-1)

2) 7 hoch (x+1) = 2 hoch 7x

3) 5 hoch 2y = 4 hoch (1-y)

4) 4 hoch (2z+1) = 10 hoch 3z

5) 3 mal 1,4 hoch 3t = 2 hoch (t-1)

6) 4 mal 5 hoch (x-1) = 10 hoch (x+1)

7) 7 mal 6 hoch 2x = 11 hoch (x+3)

8) (3/4) hoch (3x-2) = (2/5) hoch (2x-3)


DANKE!
P.S.: Schön wäre, wenn der genaue Rechenweg dabei ist.
Seitenanfangvoriger Beitragnächster BeitragSeitenende Link zu diesem Beitrag

Sven
Suche alle Beiträge dieser Person in dieser Hauptrubrik
Veröffentlicht am Montag, den 15. November, 1999 - 16:54:   Beitrag drucken

Hallo Christine,
ich habe gerade leider nicht sehr viel Zeit, aber einen kleinen Tip
log(a hoch b) = b * log a
lg ist log zur Basis 10
Lösung zur 1. Aufgabe auf beiden seiten lg anwenden
=> mit Tip
x * lg2 = (x-1)*lg3 nach x auf lösen
x(lg2-lg3) = -1*lg3
=> x = ...
Seitenanfangvoriger Beitragnächster BeitragSeitenende Link zu diesem Beitrag

Tina
Suche alle Beiträge dieser Person in dieser Hauptrubrik
Veröffentlicht am Dienstag, den 30. November, 1999 - 18:11:   Beitrag drucken

Hilfe, schreibe morgen ne mathearbeit über Exponentialfunktionen und kreige das nich gepeilt
Seitenanfangvoriger Beitragnächster BeitragSeitenende Link zu diesem Beitrag

Bodo
Suche alle Beiträge dieser Person in dieser Hauptrubrik
Veröffentlicht am Dienstag, den 30. November, 1999 - 22:12:   Beitrag drucken

Schau Dir am besten Beispielaufgaben zu dem Thema hier im Board an (gibt ne Menge).
Oder: Was ist Deine Frage?
Bodo
Seitenanfangvoriger Beitragnächster BeitragSeitenende Link zu diesem Beitrag

Sushi
Suche alle Beiträge dieser Person in dieser Hauptrubrik
Veröffentlicht am Donnerstag, den 13. Januar, 2000 - 12:18:   Beitrag drucken

Hallöchen,
ich schreibe morgen auch eine Mathearbeit über Exp.-Funktionen.Den Rechenweg oder Tip von Sven verstehe ich aber absolut nicht...
Ich habe auch etwas andere Aufgaben:

(2a - 5b)hoch 6 durch (4a - 10b)hoch 6
144 durch (240 hoch 3 minus 7 hoch 4)

Wäre nett wenn mir damit jemand noch heute (verständlich) helfen könnte!!!
Seitenanfangvoriger Beitragnächster BeitragSeitenende Link zu diesem Beitrag

Karo
Suche alle Beiträge dieser Person in dieser Hauptrubrik
Veröffentlicht am Sonntag, den 23. Januar, 2000 - 15:50:   Beitrag drucken

Hallo ich bin karo!
Und habe da so eine frage weil ich bald ne scheiß (sorry) mathearbeit schreib!!
Also bitte bitte bitte HILFE!!!!!!
3hoch3x+2 + 7hoch2x-1 =3hoch3x-2 + 7hoch2x+1
also bitte ich brauch den rechenvorgang!!!!!
danke!!!
PS bitte so schnell es geht
Seitenanfangvoriger Beitragnächster BeitragSeitenende Link zu diesem Beitrag

Sven
Suche alle Beiträge dieser Person in dieser Hauptrubrik
Veröffentlicht am Montag, den 24. Januar, 2000 - 20:01:   Beitrag drucken

Also erstmal etwas lesbarer:
33x+2+72x-1=33x-2+72x+1 <=> 33x+2-33x-2=72x+1-72x-1 <=> 33x-2(34-1)=72x-1(72-1) <=> 80*33x-2=48*72x-1
Jetzt logarithmiere beide Seiten: Z.B. gilt: ln(33x-2)=(3x-2)*ln3
Dann kannst Du zusammenfassen und nach x auflösen.
Noch Fragen?
Seitenanfangvoriger Beitragnächster BeitragSeitenende Link zu diesem Beitrag

Karo
Suche alle Beiträge dieser Person in dieser Hauptrubrik
Veröffentlicht am Mittwoch, den 26. Januar, 2000 - 19:15:   Beitrag drucken

Sven ich danke dir!!!! Bist ein Schatz!!!!
Ciao Karo!!!BUSSI
Seitenanfangvoriger Beitragnächster BeitragSeitenende Link zu diesem Beitrag

Jan
Suche alle Beiträge dieser Person in dieser Hauptrubrik
Veröffentlicht am Dienstag, den 01. Februar, 2000 - 01:12:   Beitrag drucken

Hey,
I've got a question according to the following problem:

(-4^-2)-1

the answer is -16 right? Could you prove it mathematically? Why is it -16 and not +16
and if it's possible, I need more than "the exponent doesn't affect the negative sign". Is there a mathematical way to prove it besides that rule? Please help me I would really appreciate it, thanks a lot!!!
Jan!!!
PS: If you don't mind, please explain it in English!
Seitenanfangvoriger Beitragnächster BeitragSeitenende Link zu diesem Beitrag

Jan
Suche alle Beiträge dieser Person in dieser Hauptrubrik
Veröffentlicht am Dienstag, den 01. Februar, 2000 - 03:59:   Beitrag drucken

Hey,
I gotta correct the problem.
It is
(-4^-2)^-1
Could anybody explain it to me (please regard my other mail!)
Thanks,
Jan!!!
Seitenanfangvoriger Beitragnächster BeitragSeitenende Link zu diesem Beitrag

Fern
Suche alle Beiträge dieser Person in dieser Hauptrubrik
Veröffentlicht am Dienstag, den 01. Februar, 2000 - 09:27:   Beitrag drucken

Hello Jan,

Negative exponents can be converted into positive ones by putting the term into the denominator:

a-p=1/ap


In your expression it is not clear whether you mean:
(-4)-2
or
-(4)-2

In the first case we have:

(-4)-2 = 1/(-4)2 = 1/16

This expression in turn is to the power of (-1):
(1/16)-1 = 1/(1/16) = 16
================================

If you mean: -(4)-2=
-1/4² = -1/16

and again:
(-1/16)-1=-1/(1/16)= -16
==============================
Seitenanfangvoriger Beitragnächster BeitragSeitenende Link zu diesem Beitrag

Jan
Suche alle Beiträge dieser Person in dieser Hauptrubrik
Veröffentlicht am Mittwoch, den 02. Februar, 2000 - 03:07:   Beitrag drucken

Hey,
first of all, thanks for your effort
I'm sorry to disturb you again,

I mean:
(-4^-2)^-1
(say):
put in parantheses: negative four to the negative second, the result of the parantheses to the negative one

Let me tell u what I think:
The exponent negative two in the parantheses doesn't affect the negative sign of the four, since the even exponent doesn't affect the negative sign when there are no parantheses

{ (-a)^2 would not be the same as -a^2 }

so the result of the parantheses is -(1/16) and this to the -1 gives you -16

my question (which is probably kind of weird) is (if my explanation is right), if there is a mathematical proof that -a^2 is not the same as (-a)^2 (and that the answer to my problem is -16 and not 16 because of this reason)

I only know that rule, that it doesn't affect the negative sign without parantheses.

I hope I could express myself better this time,
thank u a lot again!!!
Jan!!!
Seitenanfangvoriger Beitragnächster BeitragSeitenende Link zu diesem Beitrag

Jan
Suche alle Beiträge dieser Person in dieser Hauptrubrik
Veröffentlicht am Mittwoch, den 02. Februar, 2000 - 03:09:   Beitrag drucken

Hey,
first of all, thanks for your effort
I'm sorry to disturb you again,

I mean:
(-4^-2)^-1
(say):
put in parantheses: negative four to the negative second, the result of the parantheses to the negative one

Let me tell u what I think:
The exponent negative two in the parantheses doesn't affect the negative sign of the four, since the even exponent doesn't affect the negative sign when there are no parantheses

example:
{ (-a)^2 would not be the same as -a^2 }

so the result of the parantheses is -(1/16) and this to the -1 gives you -16

my question (which is probably kind of weird) is (if my explanation is right), if there is a mathematical proof that -a^2 is not the same as (-a)^2 (and that the answer to my problem is -16 and not 16 because of this reason)

I only know that rule, that it doesn't affect the negative sign without parantheses.

I hope I could express myself better this time,
thank u a lot again!!!
Jan!!!
Seitenanfangvoriger Beitragnächster BeitragSeitenende Link zu diesem Beitrag

Jan
Suche alle Beiträge dieser Person in dieser Hauptrubrik
Veröffentlicht am Mittwoch, den 02. Februar, 2000 - 03:10:   Beitrag drucken

Hey,
first of all, thanks for your effort
I'm sorry to disturb you again,

I mean:
(-4^-2)^-1
(say):
put in parantheses: negative four to the negative second, the result of the parantheses to the negative one

Let me tell u what I think:
The exponent negative two in the parantheses doesn't affect the negative sign of the four, since the even exponent doesn't affect the negative sign when there are no parantheses

example:
{ (-a)^2 would not be the same as -a^2 }

so the result of the parantheses is -(1/16) and this to the -1 gives you -16

my question (which is probably kind of weird) is (if my explanation is right), if there is a mathematical proof that -a^2 is not the same as (-a)^2 (and that the answer to my problem is -16 and not 16 (or anything else) because of this reason)

I only know that rule, that it doesn't affect the negative sign without parantheses.

I hope I could express myself better this time,
thank u a lot again!!!
Jan!!!
Seitenanfangvoriger Beitragnächster BeitragSeitenende Link zu diesem Beitrag

Jan
Suche alle Beiträge dieser Person in dieser Hauptrubrik
Veröffentlicht am Mittwoch, den 02. Februar, 2000 - 03:17:   Beitrag drucken

Hey,
excuse me that I accidentally sent the same mail three times (I had to make some changes but didn't notice that I had sent it off already, the last one is the final version)
sorry,
Jan!!!
Seitenanfangvoriger Beitragnächster BeitragSeitenende Link zu diesem Beitrag

Fern
Suche alle Beiträge dieser Person in dieser Hauptrubrik
Veröffentlicht am Mittwoch, den 02. Februar, 2000 - 17:13:   Beitrag drucken

Hello Jan once again,

I'm not sure if I clearly understand what your problem is.

It looks like you mean by -4^2 the negative of (4 squared).

It is best to write this as: -(4^2)
Then: -(4^2)=-(4*4)=-16

However, if we consider (-4)^2 we have
(-4)*(-4)= 4
===================
The exponent "-1" just means to take the inverse of the base number.

a^-1=1/a
and
(-a)^-1=1/(-a)
and
-(a^-1)=-1/a which is the same as 1/(-a)
========================
So, your resolving the first parantheses is correct:
-(4^-2)=-1/16

But your conclusion that this to the power of (-1)
would be 16 is NOT correct.

The inverse number of -1/16 is 1/[-1/16]=-16
==============================================

Hope this can help you.
Seitenanfangvoriger Beitragnächster BeitragSeitenende Link zu diesem Beitrag

Zaph
Suche alle Beiträge dieser Person in dieser Hauptrubrik
Veröffentlicht am Mittwoch, den 02. Februar, 2000 - 20:58:   Beitrag drucken

Hi Jan,

I guess this is more a problem of the mathematical spelling/convention/agreement/notation than a problem of a missing mathematical proof.

If you write '-a²' then this means (-1)*(a²) = (-1)*(a*a). And if you write '(-a)²' then this means (-a)*(-a). (At this point indeed you can prove (-a)² = (-a)*(-a) = a*a = a², and of course, this is different to (-1)*a² if a² is not equal to zero.)

The problem is similar to 'a+b*c'. This spelling means in the whole mathematical world: first multiply b by c and than add the result to a (not: add a with b and multiply the result by c, which would be denoted by '(a+b)*c'.). And usually you will have a+b*c is NOT equal to (a+b)*c.
Seitenanfangvoriger Beitragnächster BeitragSeitenende Link zu diesem Beitrag

Jan
Suche alle Beiträge dieser Person in dieser Hauptrubrik
Veröffentlicht am Mittwoch, den 02. Februar, 2000 - 22:03:   Beitrag drucken

Hey,
hey Fern, hey Zaph,
I truly wanted to thank u again, the content of your mails was exactly what I needed,
I anyway think this site and their supporters are doing a great job,
keep it up,
thanks again,
Jan!!!
PS: I meant the "mathematical spelling" Zaph, thanks!!!

Beitrag verfassen
Das Senden ist in diesem Themengebiet nicht unterstützt. Kontaktieren Sie den Diskussions-Moderator für weitere Informationen.

ad

Administration Administration Abmelden Abmelden   Previous Page Previous Page Next Page Next Page